Biografia Majestatii Sale Regele Mohammed al VI-lea

Biografia Majestății Sale Regele Mohammed al VI-lea

 

Majestatea Sa Regele Mohammed al VI-lea s-a născut pe 21 august 1963 la Palatul Regal din Rabat. Fiul Majestății Sale Regele Hassan II este cel de-al 23-lea Suveran al dinastiei Alaouite, care domnește de la mijlocul secolului al XVII-lea.

Familia regală, descendenta directa a profetului Mohammed, s-a stabilit la Sijilmassa (Tafilelt) în sudul Regatului Maroc, la mijlocul secolului al XIII-lea.

Studii și pregătire academică:

La vârsta de patru ani, tatăl său l-a înscris la școala Coranică a Palatului Regal.

Studii primare și secundare la Collège Royal. A obținut Diploma de bacalaureat în iunie 1981.

Studii superioare de drept la Facultatea de Științe Juridice, Economice și Sociale a Universității Mohammed V din Rabat.

În 1985 discută teza sa de master despre „Uniunea Arab-Africana și strategia Regatului Marocului în relațiile internaționale”.

În 1987 a obținut Primul Certificat de Studii Superioare (C.E.S) în Științe Politice cu onoruri.

În 1988, Majestatea Sa Regele Mohammed al VI-a a obținut al doilea certificat de drept public, din nou cu onoruri.

La 29 octombrie 1993, a obținut titlul de Doctor în Jurisprudență cum laude după ce a discutat teza sa de doctorat intitulată: „Cooperarea dintre Comunitatea Economică Europeană și Uniunea arabo-maghrebina ”.

La 22 iunie 2000 a fost numit doctor Honoris Causa al Universitatii George Washington.

Este autorul unei lucrări și a mai multor articole despre cooperarea Euro-Magrebina.

La 17 noiembrie 1988, a început un curs de pregătire de șase luni la Bruxelles, la biroul lui Jacques Delors, președintele Comisiei Europene.

Limbi scrise și vorbite: arabă, franceză, spaniolă și engleză.

Majestatea Sa Regele Mohammed al VI-lea practică numeroase activități sportive.

Obișnuit cu sarcini dificile de la o vârstă fragedă, Mohammed al VI-lea a fost adesea însărcinat de tatăl său să îndeplinească misiuni importante cu frații, prietenii sau  șefii de stat și a participat la întâlniri la nivel național, arab, islamic, african și internațional.

Și-a încheiat prima misiune oficială în străinătate pe 6 aprilie 1974, prin a-l reprezenta pe regele Hassan II la ceremonia religioasă ținută la Catedrala „Notre Dame de Paris” în memoria președintelui francez Georges Pompidou.

Incoronare

După moartea regelui Hassan II la 23 iulie 1999, Mohammed al VI-lea aderă la Tron, în conformitate cu articolul 20 din Constituția Regatului: vineri, 23 iulie 1999, ceremonia de prezentare a BEIA (jurământ de loialitate) Majestății sale Regele Mohammed Ibn Al Hassan Ben Mohamed, Amir Al Mouminine la camera tronului, Palatului Regal din Rabat. La 30 iulie 1999 are loc ceremonia de incoronare a lui Mohammed al VI-lea, Amir Al Mouminine, care susține în mod solemn rugăciunea de vineri și își tine primul discurs ca rege, la Palatul Regal al Rabatului. Această dată devine oficial ziua sărbătorii Tronului.

La 12 iulie 2002, căsătoria Majestății Sale Regele Mohammed al VI-lea cu Alteța Sa Regală Prințesa Lalla Salma este celebrată la Rabat.

La 8 mai 2003, S-a născut la Rabat Alteța Sa Regală, prințul coroanei Moulay El Hassan.

La 28 februarie 2007 s-a născut la Rabat Alteta Sa Regală, Prințesa Lalla Khadija.